Brugpark, Izegem
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Brugpark, Izegem

Het vernieuwde Brugpark in Izegem transformeerde de Centrumbrug en haar omgeving tot een veilige, groene ontmoetingsplek. Met een innovatief ontwerp – waarin mobiliteit, duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan – is de brug nu meer dan een verbinding: het is een inspirerend voorbeeld van een toekomstgerichte publieke ruimte.

Van brug naar brugpark
De Centrumbrug in Izegem, een belangrijk knooppunt over het kanaal Roeselare-Leie en de spoorweg, onderging een ingrijpende transformatie. Wat ooit een functionele verkeersbrug was, evolueerde tot een multifunctionele ruimte met oog voor mens en natuur. De aanleiding voor de herinrichting ontstond uit dringende renovatiewerken, die noodzakelijk waren om de brug structureel te versterken. Dit bood ons een unieke kans om de brug en de ruime omgeving te vergroenen en de mobiliteit te verbeteren.
Het vernieuwde ontwerp richt zich op veiligheid en leefbaarheid. De brug scheidt het autoverkeer van voetgangers en fietsers, waardoor conflicten tussen weggebruikers worden geminimaliseerd. Dit sluit aan bij de bredere visie van de stad Izegem: een verkeersveiliger en rustiger stadscentrum.

Groen en biodiversiteit op de brug
Een van de meest opvallende aspecten van het project is de vergroening van de brug. We verminderden de verharding drastisch en zorgden voor vaste planten, bloeirijke graslanden, bomen en heesters. De bloembakken – vergelijkbaar met intensieve daktuinen – sieren de brug en dragen bij aan de biodiversiteit. De planten en bomen verlagen de hittestress, verbeteren de luchtkwaliteit en versterken het ecosysteem. Gelijktijdig hebben we ook de Korenmarkt en de Melkmarkt onthard en vergroend. Hierdoor kreeg de grijze binnenstad een groene transformatie.
De brug fungeert ook als ecoduct, ze biedt een veilige oversteekplek voor dieren en verbindt de groenzones aan weerszijden van het kanaal.

Een toegankelijk en levendig ontmoetingspunt
Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid, transformeerde de brug tot een sociale ruimte. Nieuwe zitgelegenheden en ontmoetingsplekken, zoals een zitarena op de fietshelling, nodigen uit tot ontmoeting en ontspanning. Een meterslange zitbank met panoramische uitzicht over het kanaal maakt de brug een geliefde plek om te verpozen. Daarnaast verbindt de vernieuwde fietshelling de centrumbrug met de Noordkaai en het park Wandel op de Mandel. Zo onstaat een verbinding tussen Ingelmunster, Emelgem en het centrum van Izegem. Scholieren, recreanten, consumenten en werklieden kunnen nu genieten van een conflictvrije route.

Duurzaamheid en waterbeheer
Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp. De bloembakken zijn uitgerust met een waterretentiesysteem om watergift te minimaliseren. De planten hebben hierdoor steeds een reserve aan water, wat van pas komt in droge periodes. Sommige bloembakken zijn hoger, met daarin naast de vaste planten ook bomen en heesters. In de hogere bakken wordt onderaan een bodemsubstraat met een kleine korrelgrootte gebruikt, waardoor de waterretentie via capillaire kracht tot boven gezogen wordt.  Dit voorkomt het uitdrogen van de vaste beplanting.  
Het water dat op het wegdek valt, loopt gravitair in de ontharde zones. Het overtollige water op het brugwegdek hergebruiken we voor irrigatie van de beplanting onderaan de brug.
Daarnaast hebben de bloembakken een modulair ontwerp, waardoor ze eenvoudig verplaatst en hergebruikt kunnen worden. Dit benadrukt het belang van duurzame materialen en circulariteit.

Een inspirerend voorbeeld van samenwerking
De realisatie van het Brugpark is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Vlaamse Waterweg, de stad Izegem en de Provincie West-Vlaanderen. We kregen daarnaast subsidies vanuit het Departement Omgeving. Deze integrale aanpak, met een investering van ruim 3 miljoen euro, toont hoe partnerschappen kunnen leiden tot een vernieuwende en toekomstbestendige publieke ruimte.

Het Brugpark inspireert met zijn combinatie van functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid. Het illustreert hoe infrastructuur niet alleen een praktische functie kan vervullen, maar ook een bijdrage kan leveren aan een gezonde, groene en sociale leefomgeving.