Wandelboulevard Heldenplein, Londerzeel
{"slide_to_show":"1","slide_to_scroll":"1","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","fade":"false","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

Wandelboulevard Heldenplein, Londerzeel

Maarten Vrebos, Stramien cv

De gemeente Londerzeel werkt aan een plan voor de herinrichting van de centrumstraten. In afwachting van de realisatie is de schoolomgeving op het Heldenplein tijdelijk ingericht. Het is een voorafname met beperkte middelen, maar wel al met het voordeel van een autoluwe en vergroende schoolomgeving en een wandelboulevard tussen de schoolpoorten.

De gemeente Londerzeel zal in 2025 het volledige dorpscentrum heraanleggen. Ook het Heldenplein – een dorpsparking en schoolzone – wordt dan aangepakt. In afwachting van die hoofdwerken wil de gemeente reeds het wandel- en fietscomfort in de straten verbeteren en een betere en meer aangename omgeving creëren. Daarom is op een deel van de Ursulinenstraat een tijdelijke, autovrije fiets- en wandelboulevard gerealiseerd met speelse elementen, zitbanken en extra groen.

Ontharding

De Ursulinenstraat was tot voor kort een klassieke dorpsstraat, nagenoeg volledig verhard. De rijweg bestond uit twee stroken van betonplaten, er was een stoep in betonstraatstenen en een fietspad in asfalt. De aansluiting met de Brusselsestraat had een kasseiverharding. Ter hoogte van de school was er een smalle grasstrook tussen de straat en de parking van het Heldenplein, met daarin een majestueuze moerascipres. Eén rijvak met betonplaten is uitgebroken en onthard, en ook de stoep tegen de school aan is grotendeels uitgebroken. De resterende betonstrook fungeert als nieuwe boulevard. In de vrijgemaakte vakken staan kleine bomen en struiken die later ook een plaats kunnen krijgen in de definitieve aanleg. Zo wordt alvast een aangename, groene schoolomgeving ingericht en kan regenwater de grond intrekken, wat enorm belangrijk is in de strijd tegen de droogte in Vlaanderen. De uitgebroken betonplaten zijn hergebruikt als stapstenen, zitbanken en speelse elementen. Tot slot is de verkeerssituatie nu al gewijzigd zoals in het finale masterplan voor het dorpscentrum is vastgelegd. Hierdoor is de omgeving van de schoolpoorten autoluw.

Een veilige schoolomgeving

Eén van de prioriteiten van de gemeente Londerzeel is het garanderen en verbeteren van de veiligheid van haar inwoners. Door deze aanleg nu al uit te voeren, enkele jaren vóór de definitieve inrichting, wordt snel een veel veiligere situatie gecreëerd aan de schoolpoorten van het Virgo Sapiens Instituut. Het autoverkeer wordt verlegd naar het Heldenplein, een randparking voor het dorp. Zo worden het autoverkeer en het zachte wandel- en fietsverkeer van elkaar gescheiden. Tegelijk zijn veilige en aangename wachtzones gemaakt voor de ouders die hun kinderen komen ophalen, of voor tieners die na de lessen nog even rondhangen. Ook de bezoekers van de wekelijkse markt kunnen gebruik maken van deze zitplekken. De Ursulinenstraat is een schoolstraat en is dus tijdens de schoolspitsen volledig autovrij, ook het gedeelte voorbij de wandelboulevard.

Klimaatvriendelijk

De gemeente Londerzeel wil ook haar steentje bijdragen aan het beschermen en versterken van de natuur. Door het weghalen van beton sijpelt regenwater in de ondergrond. Dit vult de lokale grondwatertafel aan tijdens droge periodes. Beplantingen en schuilplaatsen in voegen en barsten stimuleren dan weer de biodiversiteit. En het beste van alles … dit gebeurt met hergebruikte (en goedkope) verhardingsmaterialen. Zo wordt ook het werfverkeer beperkt tot een minimum. Dit is een bewuste keuze, het gaat immers om een tijdelijke inrichting die over enkele jaren vernieuwd zal worden wanneer de hoofdwerken starten. Hiervoor nieuwe materialen aanvoeren zou geen duurzame keuze zijn. De Londerzeelse groendienst voerde de aanplantingen uit en onderhoudt ook de bomen en struiken zodat deze in de toekomst te verplanten zijn wanneer de rioleringswerken van start gaan.