Eerst het park, dan de rest – Mayfield Park, Manchester

Eerst het park, dan de rest – Mayfield Park, Manchester

Jan Vilain, freelance redacteur

In Manchester kwam voor het eerst in een eeuw een nieuw park tot stand. Mayfield Park vormt de voorbode van een nieuw stadsdeel in ontwikkeling. De opnieuw opengelegde rivier Medlock, het industriële erfgoed en de ruimte voor natuur vormen de hoofdcomponenten van Mayfield Park. Op detailniveau zorgt de integratie van passend parkmeubilair voor de finishing touch.

Manchester is de vierde grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. De stad dankt zijn omvang aan de snelle groei van de textielindustrie langs de rivier Medlock tijdens de Industriële Revolutie. Na een periode van economische, politieke, culturele en wetenschappelijke bloei verloor de stad na de Tweede Wereldoorlog haar glans door de teloorgang van de industrie. Vanaf de jaren 1990 kwam er een kentering en profileerde Manchester zich op vlak van sport, media en onderwijsinstellingen. Vandaag is Manchester opnieuw een stad in volle ontwikkeling. Op voormalige industriegronden verrijst de komende jaren de wijk Mayfield, waar 1.400 woningen, 155.000 m² kantooroppervlakte en tal van winkels, bars en hotels komen. Het stadsdeel dankt zijn naam aan Mayfield Station uit 1910. De tot Depot Mayfield omgedoopte stationshal is vandaag een multifunctionele evenementenruimte.  

Mayfield Park – op vijf minuten wandelafstand van het stadscentrum en tien minuten van treinstation Piccadilly – vormt het hart van dit nieuwe stadsdeel. De groene long is het eerste nieuwe park dat sinds honderd jaar in Manchester tot stand kwam. Het is een voorbeeld van privately owned public space (POPS). Mayfield Partnership is eigenaar, maar het park is volledig en vrij toegankelijk voor het publiek. De groenzone ging in september 2022 open en is zodanig ontworpen dat de bezoekers geen hinder ondervinden van de toekomstige bouwontwikkelingen in de omgeving. Terwijl de nieuwe wijk rond Mayfield Park verrijst, kunnen de Mancunians alvast van het nieuwe park gebruik maken.

Post-covidstrategie
De realisatie van het nieuwe park vergde van plan tot uitvoering slechts zes jaar tijd. De Britse overheid pompte 23 miljoen pond (26,5 miljoen euro) in het park, een van de grootste investeringen ooit in één enkel project. De investering paste in een strategie om na de covidpandemie bouwrijpe projecten sneller tot uitvoering te brengen, zodat de economie kon aantrekken. Studio Egret West trad op als stedenbouwkundige, architect en landschapsarchitect voor The Mayfield Partnership. Het 2,6 ha grote Mayfield Park is opgevat als een opeenvolging van ruimten. In het westelijke deel ligt meer nadruk op zitgelegenheid en verblijfsruimte en in het oosten meer op het natuurlijke karakter.

Variatie in plekken en sferen vormt de basis van de parklayout. De grasvlakte kan evenementen huisvesten, er is een speelzone, een contemplatieve ruimte en delen zijn voorbehouden voor wilde flora en fauna. Nadat de Medlock jarenlang aan het zich onttrokken was, werd de rivier opnieuw opengelegd. Ze vormde de levensader van het industriële Manchester, maar verdween gedurende een halve eeuw onder de grond. Vandaag is de waterloop een natuurlijke ader, waar weer vis zwemt. In afwachting van hun komst, zijn er broedplaatsen voor ijsvogels aangelegd en zones voorzien waar de natuur haar gang mag gaan.  

Postindustriële esthetiek
In het park staan 142 bomen in 58 soorten en 120.000 heesters en andere planten. Opvallend zijn de paarsbloeiende soorten, die verwijzen naar dure paarse stoffen die destijds door de textielindustrie voor het grote publiek betaalbaar werden. Referenties naar het verleden en circulair materiaalgebruik typeren Mayfield Park. Op de funderingen van oude bakstenen schoorstenen kwamen klimtorens en oude stalen balken werden opgenomen in een nieuwe brug. Hiermee wil Studio Egret West de postindustriële esthetiek van de site behouden.

Ook het parkmeubilair is afgestemd op de verschillende sferen van het terrein, waarbij de landschapsarchitect zijn oog liet vallen op het assortiment van Streetlife. Langs de meanderende paden zijn Olympic Wave Banken toegepast, die de kromming van het pad volgen. In het speelgebied – waar de industriële sfeer met rode bakstenen het meest intens is – komen de zware Drifter Picknicksets en Drifter Banken tot hun recht. Deze extreem ruige banken zijn gemaakt met cortenstaal en flink doorleefde upcycled balken. Op verschillende plekken langs de Medlock zijn uitkijkplekken gemaakt, voorzien van extra diepe tweezijdige Solid-banken. Op de stenen keerwanden langs de borders zijn Solid Serif Top Seats geplaatst, met hoge rugleuningen en armsteunen voor meer zitcomfort.

Een algeheel terughoudende vormgeving en toepassing van eerlijke en robuuste materialen zorgen voor eenheid. Door drie verschillende productfamilies te combineren, ontstaat er ook diversiteit in de parkbeleving. Enkele maanden na de opening heeft Mayfield Park al een enorme aantrekkingskracht op de stedelijke gebruikers. Waar voorheen sporadisch enkele pionierende festivals plaatsvonden op het industrieterrein, trekt het prijswinnende park nu dagelijks bezoekers aan. De reactivatie van een vergeten stuk stad is niet enkel een win-win voor mens en natuur, maar is tevens een overtuigende start voor de ontwikkelingen die nog volgen.

Meer info :

Instagram @mayfieldmanchester

https://mayfieldpark.com

https://mayfieldmanchester.co.uk