Maasbakens sieren Rivierpark Maasvallei

Maasbakens sieren Rivierpark Maasvallei

Tussen Belgisch en Nederlands Limburg slingert 45 kilometer rivier. De Maas vormt de natuurlijke grens met onze noorderburen en geeft het landschap haar unieke karakter. Een uitgestrekt gebied van 15.000 hectare, waarvan men 2.500 hectare als natuurgebied wil ontwikkelen: het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. De provinciebesturen van Nederlands en Belgisch Limburg, de grensmaasgemeenten en verschillende natuur- en landschapsorganisaties staken de koppen bijeen om van dit landschapspark een internationale trekpleister te maken.

Visuele samenhang

Een coherente identiteit voor het hele gebied was een van de grote uitdagingen. Betonfabrikant Ebema werkte nauw samen met Regionaal Landschap Kempen en Maasland en produceerde betonnen bakens, infozuilen en picknicktafels op maat. Deze landschapselementen ondersteunen de identiteit van het RivierPark. Op strategische punten op de toegangswegen zijn betonnen zuilen geplaatst. Deze Maasbakens wijzen de weg naar de mooiste plekjes van de vallei.

Onbeschreven lei

In de zoektocht naar een modulair concept speelden een aantal criteria een cruciale rol. De constructies moesten stevig, duurzaam, recycleerbaar, bestand tegen vandalisme en onderhoudsvriendelijk zijn. Ebema verzoende deze aspecten met een aantal bijkomende vereisten: wit, fris, vlak en strak. ‘Smooth Objects’ noemt Ebema deze herkenningspunten in zelfverdichtend gegoten beton. Ze doen dienst als onbeschreven lei voor de ontwerpen van kunstenaars, ontwerpers en andere creatievelingen. De Smooth Objects passen bij elk project dankzij hun high-end uitzicht, moderne stijl en duurzame constructie. Hun ongelimiteerde mogelijkheden geven elk project een uniek cachet.

Na een eerste introductie in Belgisch Limburg in 2011 sieren de Maasbakens en picknicktafels nu ook de Nederlandse oevers van de Maas.