Oude fabriek maakt plaats voor een groene long

Oude fabriek maakt plaats voor een groene long

Advertorial Wienerberger

De voormalige Bekaertsite in het centrum van Zwevegem wordt nieuw leven ingeblazen.
De gemeente Zwevegem en projectontwikkelaar CAAAP ontwikkelen hier een nieuwe woonwijk waar natuur, wonen en ontmoeting centraal staan. Bij de herinrichting van de bijna zeven hectare grote post-industriële site worden een 300-tal woningen en appartementen afgewisseld door groene longen en een bloemenweide. Zo wordt deze voormalige fabriekssite omgetoverd tot een buurt waar jong en oud kunnen genieten van een groene en kwalitatief ingerichte leefomgeving.

Het volledige project zal in vijf fases verlopen, gespreid over een periode van acht à tien jaar. De eerste bewoners namen eind 2018 al hun intrek. Het wordt een wijk waar wonen, werken en winkelen hand in hand gaan met natuurbeleving en ontmoeting.

Voor het ontwerp van de nieuwe wijk werd beroep gedaan op het architectenbureau BURO II & ARCHI+I. In nauwe samenwerking met de gemeente en projectontwikkelaar streefden zij naar een harmonieus geheel waarin de architectuur en het groen elkaar versterken. De gebouwen kregen een strakke en klassieke vormgeving die mooi opgaat in het omliggende landschap. De glooiende vormen van pleinen en paden vormen dan weer de schakel tussen de verschillende functies op de site.

Een dynamische leefomgeving voor jong en oud
De fabriekssite lag er jarenlang verlaten en vervuild bij. Na een grondige sanering van de site en de omgeving werd overgegaan tot de eerste fase. Tijdens deze fase werd de bouw van de eerste residenties, een park en tal van faciliteiten voor de buurtbewoners voltooid.

Opvallend is de diversiteit aan woonvormen die worden gecombineerd op de site. Er is ruimte voor sociale woningen, betaalbare appartementen voor starters, ruime gezinswoningen, luxueuze penthouses én assistentiewoningen voor senioren. Zo geeft het project invulling aan de groeiende nood aan kleinere maar kwalitatieve woningen en biedt het ook woonoplossingen voor grote(re) gezinnen en ouderen.

De herinrichting van de Bekaertsite kadert in een groter plan van de gemeente Zwevegem om het centrum nieuw leven in te blazen. De groene long en de publieke ruimte op de site worden dan ook zoveel mogelijk geconnecteerd met de rest van het dorpscentrum. Zo loopt het Guldenspoorpad – een bovenlokaal fietspad – dwars door de Bekaertsite. Via dit fietspad kan men vlot en veilig de school, het gemeentehuis en het centrum bereiken. Ook de Otegemstraat – de belangrijkste winkelstraat – bevindt zich op wandelafstand.

Voor de allerkleinsten werd recent een gloednieuwe natuurspeeltuin geopend, met klim- en klauterparcours. Oudere inwoners kunnen dan weer terecht in het nabijgelegen woonzorgcentrum of de assistentiewoningen op de site zelf. Zo creëert de herinrichting van deze voormalige fabriekssite een dynamische leefomgeving waar alle generaties zich thuis voelen.

Een duurzame en kwalitatieve inrichting

Een belangrijk uitgangspunt bij de herontwikkeling was het creëren van een maximale hoeveelheid kwalitatieve publieke ruimte – zoals wandelpaden, parken en pleinen. De opmaak van het omgevingsplan werd in de eerste fase toevertrouwd aan Studio Basta. Centraal in het ontwerp stonden het behoud van bestaande parkzichten en sterke verankering van de gebouwen in de groene omgeving. Deze verankering verkregen ze door de inrichting van een bloemenweide van maar liefst 1,5 hectare ten midden van de gebouwenclusters. De beplanting en paden structureren de ruimte en zorgen voor een vlotte doorwaadbaarheid. Een natuurspeeltuin zorgt dat kinderen ongestoord en veilig kunnen ravotten.

De publieke ruimte vormt letterlijk en figuurlijk de verbindende schakel tussen de verschillende functies op de site. Te voet of met de fiets kan men via de wandelpaden vlot alle uithoeken van de wijk bereiken. De verschillende pleinen worden ingericht als ontmoetingsplaatsen waar buurtbewoners elkaar kunnen treffen.

Bij de inrichting van de publieke ruimte ligt de focus op duurzaamheid, functionaliteit én esthetiek. Zo koos Studio Basta voor de verharding de hoogwaardige straatstenen van Wienerberger. Deze straatstenen zorgen voor een aangenaam comfort, zijn bestand tegen intensief gebruik én passen perfect bij het groene karakter van de omgeving. Studio Basta wilde slechts minimaal ingrijpen in de groene omgeving. De ingrepen die werden gedaan, moesten bovendien kwalitatief zijn.
Voor de eerste fase van de ontwikkeling koos men voor de getrommelde kleiklinker Trendline Triton van Wienerberger. Ruim 1500m2 werd hiermee verhard. Deze kleiklinker geeft een authentieke look aan de publieke ruimte en gaat mooi op in het landschap. Bovendien weerkaatst de lichte kleur optimaal het zonlicht, wat de sfeer ten goede komt.

Met de herontwikkeling van de oude Bekaertsite toont Zwevegem aan dat het perfect mogelijk is om natuurrijke publieke ruimte en wonen te verzoenen. Door bij de herinrichting maximaal in te zetten op groen, ontmoetingsplaatsen en duurzame materialen, creëert de gemeente een unieke en kwaliteitsvolle leefomgeving waar het voor jong en oud aangenaam wonen is. De site vormt dan ook een mooi voorbeeld van hoe we onze publieke ruimte duurzaam en innovatief kunnen inrichten.

Meer info

www.wienerberger.be

www.leanderhof.be